Τριχόπτωση με αυτοάνοση αιτιολογία και χαρακτηρίζεται από απώλεια μέρους, ή όλων των τριχών του τριχωτού της κεφαλής, ή ακόμα και στο σώμα. Προσβάλλει και τα δύο φύλα με την ίδια συχνότητα, ενώ πιο συνηθισμένη είναι σε νεαρές ηλικίες. Η αυτοάνοση αιτιολογία της γυροειδούς αλωπεκίας ενισχύεται από την συνύπαρξη με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα (λεύκη, θυροειδής κτλ.). Τα διάφορα είδη γυροειδούς αλωπεκίας είναι:

α) οριοθετημένη γυροειδής αλωπεκία: Συνήθως έχουμε στρογγυλό ή οβάλ άνοιγμα στο τριχωτό της κεφαλής

β) οφιοειδής γυροειδής αλωπεκία: Εντοπίζεται στην ινιακή χώρα και καλύπτει από το ένα αυτί έως το άλλο. Συχνά οδηγεί σε ολική μορφή.

γ) ολική γυροειδής αλωπεκία: παρουσιάζεται με απώλεια τριχών σε όλο το τριχωτό της κεφαλής

δ) καθολική γυροειδής αλωπεκία: παρουσιάζεται με απώλεια τριχών σε όλο το σώμα(τριχωτό κεφαλής, φρύδια, σώμα)

   Τυπικά, τα πρώτα συμπτώματα της γυροειδούς αλωπεκίας είναι μικρές αποψιλωτικές πλάκες στρογγυλού ή ωοειδούς σχήματος. Το υποκείμενο δέρμα στην γυροειδή αλωπεκία εμφανίζεται φυσιολογικό και μη ουλοποιημένο. Οι συνηθέστερες εντοπίσεις της γυροειδούς αλωπεκίας είναι τα μαλλιά και οι τρίχες του γενείου, αλλά πρακτικά μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο δέρμα υπάρχουν τρίχες. Οι πλάκες της γυροειδούς αλωπεκίας είναι συνήθως ασυμπτωματικές, αν και μπορεί να παρουσιάζουν κνησμό ή να είναι ελαφρώς επώδυνες.

    Η νόσος μπορεί να υποχωρήσει μόνη της ή να παραμένει σταθερή σε χρόνια ενεργό γυροειδή αλωπεκία. Οι τρίχες χάνονται σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ έχουν αναφερθεί περιπτώσεις γυροειδούς αλωπεκίας που ο ασθενής χάνει όλα τα μαλλιά του σε μία νύχτα. Κατά την κλινική εξέταση, οι τρίχες πλησίον της πλάκας γυροειδούς αλωπεκίας είναι λεπτές και μοιάζουν με «θαυμαστικό», καθώς λεπταίνουν περισσότερο κοντά στη ρίζα τους. Σε ενεργό γυροειδή αλωπεκία οι τρίχες αποκολλώνται εύκολα κατά την έλξη, ενώ κατά την επανέκφυσή τους οι τρίχες είναι συνήθως λευκές. Τα νύχια πάσχουν επίσης κατά τη γυροειδή αλωπεκία και εμφανίζουν εμβυθύνσεις (βοθρία) ή γραμμώσεις.

   Η γυροειδής αλωπεκία συνοδεύεται συχνά από ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως κατάθλιψη και κοινωνική φοβία. Η διάγνωση της γυροειδούς αλωπεκίας γίνεται κυρίως κλινικά. Το Τριχοριζόγραμμα βοηθά επίσης εμφανίζοντας δυστροφικές αναγενείς τρίχες και αυξημένες τελογενείς. Η τριχοσκόπηση και η βιοψία επίσης επιβεβαιώνουν τη διάγνωση της γυροειδούς αλωπεκίας, καθώς η τελευταία δείχνει λεμφοκυτταρική διήθηση και εκφύλιση των τριχών.

    Η πρόγνωση της γυροειδούς αλωπεκίας δεν μπορεί να προβλεφθεί. Συνήθως γυροειδής αλωπεκία που εμφανίζεται μετά την εφηβεία έχει καλή πρόγνωση με επανέκφυση στο 80% των περιπτώσεων εντός 4-10 μηνών. Με κακή πρόγνωση σχετίζεται συνήθως η ολική γυροειδής αλωπεκία που εμφανίζεται πριν την εφηβεία, οι συχνές υποτροπές γυροειδούς αλωπεκίας, η οφίαση και η συνύπαρξη βλαβών στα νύχια.

   Το exesio hair oil elixirion είναι μία ολοκληρωμένη εφαρμογή που αποσκοπεί στην ενδυνάμωση του δέρματος του τριχωτού της κεφαλής, την αναζωογόνηση του τριχοθυλακίου και την αναδόμηση λόγω θρέψης του θύλακα της τρίχας. Τα συστατικά του hair oil elixirion στην μορφή που βρίσκονται είναι πλήρως αφομοιώσιμα από τον θύλακα. Επιτυγχάνεται γρήγορη αναγέννηση του θύλακα με αποτέλεσμα να έχουμε μετά τον πρώτο μήνα εφαρμογών (8-10 εφαρμογές) την εμφάνιση νέων τριχών. Η διακοπή της έντονης τριχόπτωσης πραγματοποιείται σε 2-3 εφαρμογές. Τα αποτελέσματα αυτά αφορούν περιπτώσεις γυροειδούς-διάχυτου-ανδρογενετικού τύπου  αλωπεκίας. Σε περιπτώσεις γυροειδούς αλωπεκίας η έγκαιρη  εφαρμογή του exesio hair oil elixirion περιορίζει- σταματάει την εξάπλωση του φαινομένου και εμποδίζει την δημιουργία νέου.

Σημαντική σε περιπτώσεις ανδρογενετικού τύπου  αλωπεκίας είναι η έγκαιρη διάγνωσή της. Με την εφαρμογή του exesio hair oil elixirionαποκαθιστάται η πυκνότητα και η υγεία των τριχών της κεφαλής.