Το «Σύστημα φροντίδας μαλλιών» exesio αποτελεί μια καινοτόμα δράση του σαμπουάν φροντίδας Exesio και μάσκας ενδυνάμωσης μαλλιών Exelixis. Βασίζεται στα ενεργά συστατικά των φυτών:  Laurus Nobilis (Δάφνη), Adiantum Capilus Veneris (Πολυτρίχι), Persea Americana  (Aβοκάντο) και Pistacia Lentiscus (Μαστίχα Χίου).

Τρόπος δράσης ​  Η Δάφνη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης στην Ευρώπη και την Περιουβιανή ζώνη του Αμαζονίου.  Η Δάφνη και το πολυτρίχι βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στα τριχοειδή του χορίου και πέριξ των τριχικών θυλάκων. Έχει επίσης αποδειχθεί η δράση των εκχυλισμάτων Δάφνης έναντι μικροβίων (Bacillus subtilis, Escherichia Coli, Staphylococcus aureus, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa) και ζυμομυκήτων.

Το ελαιώδες εκχύλισμα του Αβοκάντο περιέχει λεκιθίνη, κάλιο και βιταμίνες Α, D και Ε. Δρα απευθείας στον τριχικό θύλακο και τον ενεργοποιεί επιταχύνοντας την ανάπτυξη της τρίχας. Παράλληλα συμμετέχει στη ρύθμιση του μεταβολισμού των λιπαρών οξέων στο τριχωτό της κεφαλής. Έχει ακόμη αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό για το ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα χάρη  στις ενυδατικές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Πιστεύεται επίσης ότι το Αβοκάντο συμμετέχει στο μηχανισμό στης αντλίας ιόντων καλίου. Με τον τρόπο αυτό προκαλεί την πρόωρη είσοδο της τρίχας στην αναγενή φάση, την οποία και παρατείνει, ενώ αυξάνει και το μέγεθος της τρίχας.

Ο συνδυασμός των παραπάνω ιδιοτήτων επιτυγχάνει την  καταστροφή μικροβίων και ζυμομυκήτων, που  εποικίζουν το τριχωτό της κεφαλής. Επιπλέον με την βελτίωση της μικροκυκλοφορίας στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής διακόπτεται προοδευτικά η τριχόπτωση. Μετά από 3-8 εφαρμογές exesio παρατηρείται ελάττωση της τριχόπτωσης με σταδιακή  αύξηση της τρίχας, ενώ μετά από δύο (2) περίπου μήνες συστηματικής χρήσης αναπτύσσεται τριχοφυΐα.